Dünya Turuna Çıkmadan Önce;
Biz uzun süredir birlikte olan ve en büyük hobisi seyahat etmek olan bir çiftiz. Üniversiteden sonra hızlıca iş hayatına girdik. 7 sene boyunca yoğun bir tempoda çalıştık. Kendimize vakit ayırmaz olduk ve neredeyse bütün hayatımız iş oldu. Bu durumdan rahatsızdık ama bir yandan da konfor alanımıza iyice yerleşmiştik. Hayat böylece geçip gidiyordu, biz gelecek için bir şeyler hayal ediyorduk bunların başında da dünya turu yapmak geliyordu ancak bu tempoda hayallerimiz geri planda kalıyordu.
Bir gün çalıştığım şirkette bir eğitime katıldım. Eğitim sırasında eğitmen bizden gözlerimizi kapatmamızı ve ormanda olduğumuzu hayal etmemizi istedi bir yandan da kuş seslerinden oluşan bir müzik çalıyordu. Ben gözlerimi kapadığımda gittiğim yoga stüdyosunu gördüm. Aklıma ilk oranın gelmiş olması beni çok bozdu 🙂
Bir şeyler yapmak istedik.. En büyük hayalimiz eşimin anneannesi ve dedesi gibi dünya turuna çıkmaktı. Onlar 1980 yılında dünya turuna çıkmıştı ve biz de bu aile geleneğini sürdürmeye karar verdik. Önce cesaretimizi topladık, gitmek istediğimiz ülkeleri bir kenara yazdık, uçak bileti ve konaklama için alternatifleri araştırdık. Turun yaklaşık maliyetini hesapladık, ihtiyacımız olan gün sayısını tespit ettik ve en önemlisi kendimize ve bu hayalimize zaman ayırmak için işlerimizden istifa ettik.
Uçuşlar
Hep batıya giderek dünyanın çevresinde bir kere dönmeyi hedefledik. Teker teker uçak biletlerine bakmaya başladık. Ancak fiyatlar oldukça yüksekti. Özellikle sürekli tek yön bilet baktığımız için daha Amerika kıtasında başka bir çözüme ihtiyacımız olduğunu anladık. Biraz araştırdığımızda Türk Havayolları’nın da üye olduğu Star Alliance üzerinden kombine bilet alınabildiğini keşfettik. #StarAllianceRTW.
Istanbul’dan başlayarak Frankfurt- Rio de Jenario- Buenos Aires- Cusco- Las Vegas- San Francisco- Sydney- Singapur- Bangkog- Pekin- Delhi ve İstanbul olacak şekilde 11 uçuşluk biletimizi bir kerede satın aldık. Tüm aktarmalar ve kalkış saatleri dahil aynı anda kontrol etme ve karar verme imkanı sağladığı için büyük kolaylık ve maliyet avantajı yarattı. Aynı zamanda miles and smiles programı kapsamında her uçuş mil kazandırdığı için yaklaşık 40.000 mili seyahat sonucu kazanmış olduk. Star Alliance dünya turu biletine ulaşabileceğiniz sayfaya buradan ulaşabilirsiniz. Rotanızı nasıl belirleyeceğinizi bilmiyorsanız Star Alliance’ın insparation sayfasından önerilere göz atabilirsiniz veya bizim rotamızı örnek alabilirsiniz ?
Konaklama
Konaklama için Airbnb, coachsurfing uygulamalarına baktık. Avrupa, Amerika ve Avustralya’da bu opsiyonlar uygun fakat bazı ülkelerde bu seçenekler pek güven duygusu yaratmadı. Biz gideceğimiz ülkelerin çoğunda var olan otelleri tercih etmeye çalıştık. Loyalty programları sayesinde bedava upgrade, bedava geceleme gibi faydalar sağladık. Bazı şehirlerde odamızı executive odalardan seçtik. Bu odalar kısmen daha pahalı ancak ücretsiz lounge girişleri ve ikramları sayesinde akşam yemeği masrafımızı azalttık. Otel rezervasyonlarımızın tamamını booking.com üzerinden yaptık. Birkaç rezervasyondan sonra booking.com’da Genius üye olduk. Böylece sonraki rezervasyonlarımızı daha indirimli fiyatlar üzerinden yapabildik.
Vizeler
Gitmeyi hedeflediğimiz ülkeler için gerekli vizeleri almak ciddi zamanımızı aldı. Schengen, Amerika, Avustralya, Çin ve Hindistan vizelerine başvurduk. Arjantin, Uruguay, Peru, Singapur, Tayland vize istemiyordu. Gerekli evrakları topladık, pasaportlarımızı acenteye teslim ettik, vizeler geldi, sonra tekrar diğer ülke için aynı sürece başladık. Aynı anda tüm vizeleri alamadığımız için tüm vizeleri toplamamız yaklaşık bir buçuk ay sürdü.
Sağlık Kontrolü
Gitmeden önce gideceğimiz ülkelerin sağlık koşullarını araştırdık. Istanbul’da Karaköy’de Seyahat Sağlık Merkezi diye bir yer var. Seyahate gitmeden önce hangi ülkede hangi aşıyı olmamız gerektiğini öğrendik. Amazon bölgesine gittiğimiz için sarıhumma aşısı olduk. Ayrıca genel önlem için tifo aşısı olduk. Bunlar merkez tarafından ücretsiz olarak yapıldı. Biz ek olarak çantamıza sığdırmakta zorlandığımız dev bir ilaç torbası aldık. Antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü, alerji ilacı, mide ilacı, böcek sokmasına karşı krem vb birçok ilacı her ihtimale karşı yanımızda seyahat boyunca taşıdık.
Valiz Hazırlığı
Yaz aylarında seyahate başlamış olmamıza rağmen, rotamızın her köşesinde farklı iklim yaşanıyordu. Bu nedenle önceden hava durumunu kontrol ettik. Yanımıza hem mayo, hem atkı bere hem de ince yağmurluk alarak o ana kadar yaptığımız en karmaşık valizi yaptık. Gittiğimiz bazı ülkelerde şehirler arası seyahat ettiğimiz zaman oldu. Böyle zamanlarda yanımıza küçük bir çanta alarak büyük valizimizi kaldığımız otellerin emanet odalarına veya havaalanlarında bulunan emanet odalarına bıraktık.
Şehirler arası ulaşım
Biz 80 gün içinde toplamda 13 ülke ve 26 şehir gezdik. Star Alliance’dan aldığımız uçuşlara ek olarak gittiğimiz ülkelerden onlara komşu ülkelere de gitmeye çalıştık. Örneğin Buenos Aires Arjantin’den 50 dakikalık feribot yolculuğu ile Uruguay’da Colonia Del Sacramento’ya gittik. Rio De Jenario’dan Iguazu şelalerine, Sydney’den Melbourn’a, Pekin’den Chengdou’ya iç hat uçuşları ile gittik. Delhi’den altın üçgeni tamamlamak için Agra ve Jaipur’a şoförlü araç kiraladık.
Taksicilere dikkat!!
Dünyanın her yerinde taksiciler havaalanlarında yol bilmeyen turistleri gülen gözlerle bekliyor. Havaalanından rastgele bir taksiye bindiğinizde kazıklanmama ihtimaliniz çok düşük. Ayrıca Avrupa-ABD harici ülkelerde bindiğiniz şeyin gerçek bir taksi olup olmadığını kestirmek oldukça güç, bu durum can güvenliği açısından da tehlike yaratıyor. Bu nedenle ulaşımı kalacağınız otel üzerinden önceden ayarlamanız en doğru yol olacaktır.
Dünya Turundan Sonra;
80 günde dünya turunun sonunda geri döndüğümüzde hayat kaldığı yerde devam ediyordu. Şirketlerimiz batmamış, arkadaşlarımız bizi unutmamıştı ?
Biz cebimize sayısız deneyim koyarak geri döndük, farklı kültürden insanlar tanıdık. Arkamızdan kovalayan talepler, izin bakiyeleri olmadığı için her günün ayrı ayrı keyfini sürdük. Brezilya’da sahilde keyif yaptık, Avustralya’da kanguruları sevdik, Çin’de pandaları besledik, Fransa’da bedava şampanya savaşına denk geldik, Arjantin’de tango yaptık, Avustralya Sydney Opera House’da konsere gittik. Çin’de parasız kaldık, Hindistan’da maymunlardan kaçtık, Arjantin’de taksicilerden kazık yedik, Tayland’da dolandırıldık, ama en önemlisi de günlerce peynir ve zeytinsiz kaldık : )
Dünya turu bizim hayalimizdi gerçekleştirdiğimiz için yıllarca anlatabileceğimiz, dönüp baktığımızda iyi ki yaptık diyeceğimiz bir hikaye verdi bize. Ama belki daha da önemlisi biz kendimize ve hayalimize net 80 gün ayırmanın hafifliğini tattık. Döndükten sonra yeniden çalışmaya başladık. Tahammülümüz sanırım artık her şeye ve herkese karşı daha yüksek. Daha az stres oluyor ve daha az büyütüyoruz günlük problemlerimizi. İş dışında elimizden geldiğince seyahat etmeye çalışıyoruz. Her yeni seyahat, kendimize ayırdığımız her yeni boşluk daha sürdürülebilir bir iş yaşamı için bize yardımcı olmaya devam ediyor.